Stort interview om Emil: Farvel til FC Roskilde-DNA

28. juni 2019

Af: Alfred Winther Groth

Klokken 19:01 blev det offentliggjort, at Emil Nielsen var fortid i FC Roskilde og fremtiden i Lyngby Boldklub. Dermed blev der sat et punktum for en epoke i de lyseblås historie. Selvom det ”kun” er tre år siden, at Emil gjorde sit comeback i Rådmandshaven, har han de sidste otte år fyldt meget i og omkring klubben.

Hele vejen igennem har Anders Theil været en central figur for en spiller, der har fyldt både på og udenfor banen. Som både træner, assistenttræner, manager og mange andre roller har Theil brugt mange timer med Emil Nielsen. Og i går var ingen undtagelse, hvor et stort – men vigtigt – punktum blev sat i en næste episk fortælling.

Efter et afsluttet lægetjek, præsentation og alt hvad dertil hører i ræset hos de store klubber lagde Emil Nielsen vejen forbi Anders Theil, med hvem han brugte en helt speciel aften sammen med:

-          Efter lægetjekket, præsentationen og det hele var Emil forbi. Han er kommet meget i vores hjem og i går var helt tydeligt en rørende dag for ham. Han var samtidig sindssygt glad og sindssygt stolt, siger Anders Theil og fortsætter,

-          Da vi havde spist aftensmad kørte vi op på stadion og hentede hans sko, fodboldstøvler og andre småting, som han havde liggende i omklædningsrummet. Og det var helt tydeligvis meget vemodigt.

Mens dagen så småt var ved at finde sin afslutning og solen langsomt gik ned over Ørnereden brugte Emil Nielsen dyrebare minutter i omklædningsrummet først med Theil, siden alene. Tankerne fik lov at vandre. Men hvilke tanker, der gik gennem hovedet på ham får han lov at beholde for sig selv. Et sted, hvor Emil Nielsen har været med til at skrive historie, har oplevet kæmpe succeser og store nederlag. Tankerne er hans egne, men følelserne var helt tydelige. Theil kunne tydeligt se, at splittelsen stod skrevet i ansigtet på Emil. For hvordan siger man ordentligt farvel til et hjem, der i mange år har fulgt alt – når tiden er moden, og den næste destination den helt rigtige?

-          Efter at have været i omklædningsrummet gik vi ud midt på banen og stod nogle minutter. Ingen af os sagde meget, men til sidst fik jeg sagt ”Nu skal du ud på et andet stadion”. Emil sank en klump, men sagde så ”Men det her… Det er eddermame specielt”.

Et mere helt menneske

Da Emil i 2009 blev hentet op i førsteholdstruppen var ”den frække knægt i klassen”, som Theil rammende beskriver ham. Dengang var Theil assistenttræner og havde derfor et stort ansvar for de nytilkomne i truppen. Ingen undtagelse var Emil Nielsen, der som kun 15-årige begyndte at snuse til førsteholdsfodbold.

Efter en årrække, hvor han arbejdede hårdt og stødt udviklede sig eksploderede det hele i 2013 for Emil. I september og oktober måned væltede kasserne ind – og inden han havde set sig om, havde Emil lavet 15 dåser i fem kampe. Derimod satte han sit eget navn på landkortet og blev verdenskendt i Danmark.
Enhver angribers mål er at score mange mål, men i så ung en alder, kan det også sætte sit præg:

-          Succes gør noget ved mennesker. Emil er et dejligt, åbent og udadvendt menneske udadtil. Han blev stemplet som en med hele tiden godt humør. Det har man selvfølgelig ikke altid, men facaden skulle holdes, fortæller Theil.

Efter sæsonen 2013/2014, oprykning til 1. Division og en topscorertitel som følge af 35 mål, blev Emil solgt til den norske storklub Rosenborg BK, der på det tidspunkt var en af Nordens absolut største fodboldklubber. Fra at være en profil i en dansk 2. Divisionsklub, skulle Emil Nielsen pludseligt til at konkurrer med nogle af Norges bedste fodboldspillere.  

I 2016 vente Emil tilbage til Danmark og Ørnereden. Den helt store succes var udeblevet, og han skulle finde hjem til vante rammer, så han igen kunne sprudle på fodboldbanen.
Stille og roligt fik han arbejdet sig tilbage til topniveauet, der i sidste sæson kulminerede med, at Emil Nielsen scorede 20 mål i 1. Divisionen og blev kåret som Årets Profil af kollegaerne i de andre klubber.
Nu skal han så afsted igen. Men denne gang er det en anden udgave af ”Emål”, end da han som 20-årig drog til Norge:

-          Rejsen er nu kommet til, at Emil skifter til Lyngby. Vi har at gøre med et meget mere helt menneske, der har arbejdet med sig selv og har haft stor fokus på at udvikle sig - ikke kun som fodboldspiller – men som menneske, siger Anders Theil,

-          Emil vil gerne give og være noget for alle andre. Men han er også blevet bevidst om, hvad der er vigtigt for ham selv. Og synes jeg er den største udvikling. Han er blevet mere bevidst om, hvem han er – og hvad han har behov nu.

Farvel til en evig trussel – og humørspreder

I løbet af de sidste tre år har Emil Nielsen på ny udviklet sig til en vaskeægte fanfavorit. Og det skyldes ikke kun hans charmerende smil og altid velfriserede krøller. Nej, derimod har Emil altid givet sig 100 % - både på og udenfor banen:

-          Vi siger farvel til en evig trussel for modstanderne. Han er altid farlig, fordi han har den fart og ærgerrighed. Han har næsten altid været vores topscorer, så det bliver et kæmpe savn for FC Roskilde,

-          Han har altid givet noget af sig selv – og det betyder, at han har været en publikumsfavorit. Vi siger farvel til en del af FC Roskildes DNA og en stor kulturbærer. Når man siger FC Roskilde siger man sgu også lidt Emil Nielsen.

Selvom Emil altid har ledt an på banen i pres, mål eller hvad der ellers, måtte være behov for, så har han i høj grad også knoklet udenfor kridtstregerne, hvor med sin dybt professionelle tilgang, har været et forbillede og en inspiration for alle unge. Og på mest forunderlig vis er det lykkedes ham at kombinere det med sin drengede og kække personlighed, der har skinnet igennem fra dag et:

-          Emil betyder rigtig meget. Der er nok ikke nogle mennesker i klubben, der har en større betydning og presence i og omkring klubben. Ingen er uundværlige, men vi kommer til at savne ham. Han har og har haft en enorm betydning.

 Det helt rigtige tidspunkt

Det er aldrig sjovt at sige farvel. Og i dette tilfælde er det hverken sjovt for alle i klubben at skulle tage afsked med det hurtige antrit og lige så hurtige mundtøj, Emil besidder, som det er for Emil Nielsen at skifte de vante, trygge rammer ud. Men det er en ny Emil Nielsen, der drager afsted til Lyngby. Man fristes til at kalde det en Emil Nielsen 2.0:

-          Det er et fantastisk tidspunkt, han kommer afsted på. Da han i sin tid kom tilbage, var det hele tiden planen, at han skulle hjælpe os på vej – og så afsted igen. Nu har han fundet sig selv og har fødderne solidt plantet på jorden og ved, hvad der skal til,

-          Helt generelt starter vi jo på et nyt kapitel – der er et kulturskifte undervejs med ny ejer og nyt setup. Så på den måde, kan man sige, at Emil Nielsens betydning har været endnu større for ”det gamle FC Roskilde”. Der blæser nogle nye vinde over klubben, og der passer det nok godt for alle, at Emil kommer videre. Han stiller store krav til sig selv og sine omgivelserne. Og med det spillemæssige niveau, han er nået op på nu, vil det være sværere for os at matche ham. Så på den måde passer det nok godt for alle, at Emil kommer afsted nu, slutter en rørt Anders Theil af.

Således blev der i går sat et stort punktum i såvel FC Roskildes som Emil Nielsens historie. En historie med både op- og nedture. Men nu slutter den på sit hidtil højeste. Da Emil torsdag aften hentede sine ting i omklædningsrummet og havde et øjeblik for sig selv har han måske tænkt på hver af de 164 gange, han har trukket FC Roskilde-trøjen over hovedet. Måske har han tænkt på de 83 gange, han har fået netmaskerne til at blafrer. Måske tænkte han på alle de smil, han har givet fansene i årets løb. Eller måske nød han bare følelsen af at være hjemme.