Roskilde vs AB

AB - eller som det har heddet siden september 2012: Akademisk Boldklub Gladsaxe, er en af de helt gamle foreninger tilbage fra slutningen af 1800-tallet. En flok studenter kom til Kjøbenhavn i 1883 og stiftede ”Fredericia Studenternes Cricketklub”, som tog fodbold på programmet i 1887. I 1885 var stiftet ”Polyteknisk Boldklub”, og disse to foreninger slog sig sammen den 26. februar 1889 – under navnet: ”Akademisk Boldklub”. Der var kun ét adgangskrav for at blive medlem: At man havde en afgangseksamen fra en polyteknisk læreanstalt.

København voksede omkring århundredeskiftet og AB måtte først flytte fra Helgesensgade til Tagensvej og siden 13. september 1924 til et helt nyt anlæg med klubhus på Nørre Allé, som i øvrigt var delvist financieret med et lån fra en af datidens største konkurrenter, Boldklubben FREM. Det blev nu klubbens hjemsted frem til udflytningen til Bagværd i 1967-68, efter sammenlægning med Bagsværd Boldklub – og på det nuværende anlæg på Skovbrynet som blev stillet til rådighed af Gladsaxe Kommune med den velkendte borgmester Erhard Jacobsen i spidsen.

Det var en stor kamel at sluge for de gamle AB-ére – man skulle også flyttes over i SBU – og dermed skulle man ”på landet”, når man skulle spille kampe, det var ellers ikke hverdagskost.

AB’s storhedstid var årene fra 1937-52. I disse 16 år blev det 14 medaljer – hvoraf de seks var af guld og i alt er DM vundet ni gange, mens en enkelt LP-sejr kom i 1999 hvor AaB i finalen blev slået 2-1. Sidste DM kom i 1967, mens det i slutningen af 90’erne i Superligaen blev til to gange bronze inden det blev tl nedrykning til 1. division. Man var af økonomiske årsager tæt på deklassering i 2012, men blev – på bekostningaf FC Roskilde – reddet på stregen af Glasdsaxe Kommune, deraf navnet i dag.

Mange landsholdspillere er kommet fra AB - for blot af nævne et par stykker er der Knud Lundberg (den eneste på samme tid var landsholdsspiller i såvel forbold, håndbold som basketball), Karl Aage Hansen, Eyolf Kleven og Carl Skomager Hansen, der i 1921 var den første dansker der blev professioneli udlandet, næmere bestemt i Gassgow Rangers til den kurfyrstelige overgangssum af £20!

Harald Bohr var også blandt disse, men mere kendt uden for banen var uden tvivl broderen Niels Bohr, der var målmand – og atomfysiker. I en opvisningskamp mod et underlegent tysk hold fik tyskerne sendt en lang bold frem, som alle ventede Niels ville tage – men han stod blot lænet op ad stolpen og var ved at gennetænke en større matematisk formel. Man må jo prioritere...

Trods klubbens alder er der jo af gode grunde ikke gamle seriemøder på førsteholdsplan, og første år under SBU møder Roskilde for første gang AB, men det er i nedrykningsdebuten i DS i 1968, og det er AB’s 2.hold som vi yderligere møder i 1971, 1972 og 2002/03. Statistikken fortæller om 36 tidligere opgør og med klar overvægt til AB, bl.a. i pokalottendedelsfinalen i 1994 (1-3) med en vis hr. Anders Theil i mål for Roskilde. Den i øvrigt grufulde sæson, hvor kun et ualmindeligt godt efterår gjorde at man undgik nedrykning til Sjællandsserien.

I alt ser statistikken ud som følger:

Antal kampe Vundet Uafgjort Tabt Målscore
RB 1906 - AB 16 5 3 8 15-30