Optakt til FC Roskilde - FC Midtjylland

27. oktober 2015

I morgen byder FC Roskilde igen på pokalfodbold af fineste karat, når de forsvarende danmarksmestre fra FC Midtjylland gæster Roskilde Idrætspark.

Som udgangspunkt ligner det naturligvis Davids kamp mod Goliat - FC Midtjylland ligger aktuelt på en 2. plads i Superligaen, med samme pointantal som FC København på 1. pladsen, og har en trup, der spækket med kvalitetsspillere, herunder adskillige landsholdsspillere. Holdet ligger nr. 2 i Europa League (gruppe D) efter sejre over Legia Warszawa og Club Brügge.

Omvendt har FC Midtjylland en længere skadesliste og skal samtidig - skrevet med et glimt i øjet - spille tre sten hårde kampe på under en uge. Holdet tabte 1-4 til Napoli i torsdags og 2-1 til Brøndby i søndags. Og nu venter FC Roskilde så i DBU Pokalen. Og alle ved, at pokalturneringen hvert år byder på nogle artige overraskelser. Så hvorfor ikke igen i morgen?

FC Roskilde producerer mange chance, når alle spillerne præsterer på det niveau, som vi ved de kan. Det har gutterne jo bevist flere gange i år. Det kræver så bare også, at de mange tilbud bliver omsat til mål. Gør de det, kan vi helt sikkert drille FCM - og får vi en god start i morgen aften, kommer gæsterne under pres, og så kan alt ske. Vi ved alle, at det ikke altid er lige let, at være kæmpe favoritter. FCM har alt at tabe og FCR har alt at vinde - og det gør, at "De lyseblå" kan spille frit og bare skal gå 100% efter overraskelsen.

Vi håber der kommer rigtig mange på lægterne for at opleve "årets kamp" i Roskilde Idrætspark - en kamp mod et tophold, som kun sjældent opleves i Roskilde.

Vel mødt til et brag af en pokalkamp!

Roskilde vs Midtjylland

FC Midtjylland er stiftet 1/7-1999 som overbygning af Ikast forenede Sportsklubber (deres licens) og Boldklubben Herning Fremad, og rykkede efter 1. sæson op i Superligaen, hvor man nu er i gang med den 16. sæson. I de første 15 er det blevet til fire bronze-, to sølv- og selvfølgelig sidste år guldmadaljer.

Hverken RB 1906 eller FC Roskilde har mødt FC Midtjylland, men RB 1906 har tidligere stået over for Ikast fire gange og Herning hele 14 gange.

Ikast forenede Sportsklubber (Ikast fS) er stiftet 6/12-1935 som sammenslutning af Ikast Boldklub, Ikast Tennisklub og – ja – Ikast Salonriffelforening! Ikast kom i 3. division i den daværende ”skæve sæson” 1956 efterår og hele 1957 (da man indførte bl.a. den rekord FCR ikke kunne slå i kanonsæsonen 2013/14.

RB 1906 mødte Ikast første gang i 3. division i 1962 – de var lige rykket ud af 2. division – og det blev hurtig oprykning igen, bl.a. med sejr på 1-0 hjemme og 5-0 i domkirkebyen. Anden sæson var 1996/97 (Ikast kon her fra Superliga og vandt rækken og rykkede op i igen) og denne gang blev det til to uafgjorte kampe. 0-0 i Ikast og 2-2 hjemme på mål af Jesper Sommer og René Poulsen.

Herning Fremad er stiftet 12/9-1918 (selv om nogen mener at der 12/2-1918) og kom i divisionen første gang i 1950 og blev kun reddet fra nedrykning, da man udvidede 2. og 3. division fra 10 til 12 hold – men det gik galt alligevel året efter.

Helge Sander fra Herning var jo en af de personer, der stod i spidsen for indførelsen af betalt fodbold i Danmark (sammen med nu afdøde Harald Nielsen), og Herning gik da så sandelig til biddet fra starten og den 9. april 1978 debuterede Bobby Moore, der i 1966 havde været en af de bærende kræfter da England – på hjemmebane – for første og eneste gang sikrede sig det verdensmesterskab, de - efter egen tro på evner - burde have mindst hver anden gang det afholdtes. Han spillede blot ni kampe for Herning og havde dermed ikke den store sportslige effekt på holdet, men i udekampen mod Rønne IK, som de vandt 1-0, var der tilskuerrekord – aldrig havde så mange set fodbold på klippeøen – hverken før eller siden.

1978 var tredje sæson i træk at vi mødte Herning i 3. division og først i efterårets møde kom det første RB-nederlag – ude med 1-2 på mål af Lars ”Garn” Andersen, der tit var på tavlen, men ikke i klubbernes første indbyrdes møde: 11. april 1976 hvor RB vandt 3-1 ude på mål af Kurt Kristensen 2 og Bjarne Nielsen. Sidste møde var 7. juni 1998 i 1. division hvor RB tabte 3-0 i Herning og jo som bekendt rykkede ned i 2. division.

Samlet har Ikast spillet i Danmarksturneringen i 45 sæsoner – heraf fem i superligaen, mens Herning Fremad er 37 sæsoner. Ikast fik bronzemedaljer i 1990 og sølv i 1987, mens Herning aldrig nåede helt til tops men fik to sæsoner i landets bedste række i sæsonerne 1983 og 1984. Begge sæsoner gav i 30 kampe 26 point – det vare ikke nok til at klare sig fri af nedtykningen i den sidste sæson. I sæsonen 1996/97 i 1. division mødte RB 1906 begge mandskaberne – tre uafjorte og et nederlag (til Herning), mens Herning også var bedst indbyrdes med Ikast med én sejr og én uafgjort.

Samlet er statistikken som følger:

Antal kampe Vundet Uafgjort Tabt Målscore
RB 1906 - Ikast fS 4 0 2 2 2-8