Optakt til FC Roskilde - AB

Når FC Roskildes spillere løber på banen i morgen, bliver det igen til én af de mange spændende kampe - og denne er en af de kampe, der skal give point. AB ligger i øjeblikket sidst med 11 point - to point mindre end os - men har senest slået HB Køge 2-0, så de har sikkert fået troen på, at de kan kravle lidt højere op i tabellen, inden vinterpausen.

FC Roskilde skal bygge videre på spillet og den gode indstilling, holdet har vist, senest både mod FCK og Lyngby. Selvom begge kampe endte med nederlag til "De lyseblå", viste holdet god moral og taktisk forståelse.

Så alle spillere og trænere/ledere er klar til at give AB en "varm modtagelse" og vise, at vi skal vinde, så vi kan holde nedrykningsstregen under os.

Her kan du høre interview med cheftræner Anders Theil:

Kampen spilles i Roskilde Idrætspark, søndag kl. 13:00. Gutterne har brug for, at alle FC Roskilde-supportere møder frem og bærer holdet frem til en sejr, så kom og støt gutterne i jagten på tre point.

Billedet er fra de to holds første indbyrdes møde i denne sæson (Gladsaxe stadion, den 28. september 2014). Kampen endte med en 0-4 sejr til FC Roskilde, hvilket var vores første sejr i NordicBet ligaen i år.

Roskilde vs AB

AB - eller som det har heddet siden september 2012: Akademisk Boldklub Gladsaxe, er en af de helt gamle foreninger tilbage fra slutningen af 1800-tallet. En flok studenter kom til Kjøbenhavn i 1883 og stiftede ”Fredericia Studenternes Cricketklub” som tog fodbold på programmet i 1887. I 1885 var stiftet ”Polyteknisk Boldklub”, og disse to foreninger slog sig sammen den 26. februar 1889 under navnet: ”Akademisk Boldklub”. Der var kun ét adgangskrav for at blive medlem: At man havde en afgangseksamen fra en polyteknisk læreanstalt.

København voksede omkring århundredeskiftet og AB måtte først flytte fra Helgesensgade til Tagensvej og siden 13. september 1924 til et helt nyt anlæg med klubhus på Nørre Allé, som i øvrigt var delvist finansieret med et lån fra en af datidens største konkurrenter, Boldklubben FREM. Det blev nu klubbens hjemsted frem til udflytningen til Bagværd i 1967-68, efter sammenlægning med Bagsværd Boldklub – og på det nuværende anlæg på Skovbrynet som blev stillet til rådighed af Gladsaxe Kommune med den velkendte borgmester Erhard Jacobsen i spidsen.

Det var en stor kamel at sluge for de gamle AB'ére – man skulle også flyttes over i SBU – og dermed skulle man ”på landet” når man skulle spille kampe, det var ellers ikke hverdagskost.

AB’s storhedstid var årene fra 1937-52. I disse 16 år blev det 14 medaljer – hvoraf de seks var af guld og i alt er DM vundet ni gange, mens en enkelt LP-sejr kom i 1999 hvor AAB i finalen blev slået 2-1. Sidste DM kom i 1967, mens det i slutningen af 90’erne i superligaen blev til to gange bronze inden det blev tl nedrykning til 1. division. Man var af økonomiske årsager tæt på deklassering i 2012, men blev – på bekostning af FC Roskilde – reddet på stregen af Glasdsaxe Kommune, deraf navnet i dag.

Mange landsholdspillere er kommet fra AB for blot af nævne Knud Lundberg (den eneste på samme tid var landsholdsspiller i såvel fodbold, håndbold som basketball), Karl Aage Hansen, Eyolf Kleven og Carl Skomager Hansen, der i 1921 var den første dansker der blev professionel i udlandet, nærmere bestemt i Glasgow Rangers til den kurfyrstelige overgangssum af £20!

Trods klubbens alder er der jo af gode grunde ikke gamle seriemøder på førsteholdsplan, og første år under SBU møder Roskilde for første gang AB - det er i Danmarksserien i 1968, og det er AB’s 2. hold som vi yderligere møder i 1971, 1972 og 2002/03.

Statistikken fortæller om 37 tidligere opgør og med klar overvægt til AB, blandt andet i pokalottendedelsfinalen i 1994 (1-3) med en vis hr. Anders Theil i mål for Roskilde. Den i øvrigt grufulde sæson hvor kun et ualmindeligt godt efterår gjorde, at man undgik nedrykning til Sjællandsserien – disse pladser gik i stedet til Holbæk og Kalundborg.

I denne sæson kom den første sejr til FCR netop i AB – 4-0, og med weekendens resultater, er der lagt op til den særdeles spændende afslutning efter de første 18 af 33 runder. Hjemme møder vi de direkte konkurrenter AB og HB Køge og ind imellem er der lige et smut til Skive fredag den 14. november. God fornøjelse!

I øvrigt har AB været med i Danmarksturneringen uafbrudt siden 1927/28 og i den periode er det blevet til 2.049 kampe, 860 vundne, 492 uafgjorte og 697 nederlag. Målforskellen er 3.757 mod 3.150 og det har givet 2.421 point. Her er der regnet med to point for en sejr, da det var aktuelt og tre i de senere år og samtidig er fratrukket ni point i Superligaen 2003/04 – den foreløbig sidste sæson i den bedste række for akademikerne.

Skal vi sammenligne, har RB 1906 spillet  893 kampe i DM og FCR efterfølgende 303 – i alt 1.196 – kun godt og vel halvdelen af AB’s imponerende liste.

Disse lister er opdateret efter spillerunden 2. november 2014.

I alt ser statistikken ud som følger:

Antal kampe Vundet Uafgjort Tabt Målscore
RB 1906 - AB 16 5 3 8 15-30