Optakt til Esbjerg - FC Roskilde

Søndag morgen drager FC Roskilde til Esbjerg, når 8. runde i NordiBet LIGA'en skal afvikles.

Og det er to hold, der tørster efter at vise, at deres nuværende placering i tabellen, som henholdsvis nr. 6 for Esbjergs vedkommende og nr. 10 for FC Roskildes, er en misforståelse - og ikke et retvisende billede af, hvad holdene indeholder.

Esbjerg åbnede sæsonen med sejre over FC Fredericia og Viborg, men løb så ind i tre nederlag på stribe. En kneben sejr over Skive skulle have været vendepunktet, men siden er det blevet til to nederlag - senest 1-0 ude til Fremad Amager.

Så Esbjerg har klart ikke fået den sæsonstart, som de havde forventet efter nedrykningen fra Superligaen.

Der er dog ingen tvivl om, at FC Roskilde skal spille op til holdets bedste, hvis der skal point med hjem fra vestjylland - for man kan jo godt forvente, at hjemmebaneholdet vil give FC Roskilde "en kærlig modtagelse". Men der er ingen tvivl om, at Esbjerg er presset og skal have gang i pointindsamlingen.

Hold i den situation, kan være rigtig svære at spille mod - for hvad skal man forvente af dem? Kan holdet stadig ikke få tingene til at fungere, eller vender det for dem på søndag? - Kun tiden vil vise det.

FC Roskilde skal også have point på kontoen. Vi skal kravle lidt opad i tabellen, så vi kommer væk fra den "tunge ende" og op, hvor det er sjovt at være. Og det kan vi også godt. Spillet har, både i Vejle med specielt også mod Vendsyssel, været godt i lange periode - og meget vigtigt, vi har produceret en del chancer. Holdet mangler lige det sidste held i afslutningerne.

Normalt scorer vi et mål i gennemsnit sådan cirka på hver 2,5 chance. Mod Vendsyssel havde vi ni relativt store chancer "inden for rammen" men scorer som bekendt ikke. Det kan kun være et spørgsmål om tid, inden tingene går vores vej - for det ligger fast, at gutterne arbejder hårdt på træningsbanen.

Så lad os håbe skarpheden i begge felter er på plads på søndag. Det bliver en spændende kamp.

I dette video-interview med kamprekordholderen i FCR-trøjen, Anders "Nille" Nielsen, kan du høre ham tale om rekorden, Vendsysselkampen og den opgaver, der venter i Esbjerg.

Roskilde vs Esbjerg

Esbjerg forenede Boldklubber (EfB) er stiftet 23/7-1924 efter en sammenlægning af Esbjerg Boldklub af 1898 og Esbjerg Aamatørklub (1911) og er hjemmehørende i Danmarks nu 5. største by på næsten 100.000 indbyggere.

Klubben kom i divisionen (eller Mesterskabsserien som det hed dengang) i 1932/33 og har aldrig siden været ude af ”det fine selskab” - Danmarksturneringen. Det er kun blevet til ganske få sæsoner på tredje niveau og alle kampene mod RB 1906 eller FCR er foregået i landets næstbedste række. Derudover har RB 1906 mødt EfB’s 2. hold i tre sæsoner  DS i 2000/01, 2001/02 og oprykningsåret 2003/04.

Klubbens storhedstid var starten af 60’erne (DM 1961,62,63 og 65) – senere også i 1979 – og pokalsejr i 1964. Træneren var her østrigeren (12 A for Østrig) Rudi Stritisch, der senere i årene 1970-75 var træner for det danske A-landshold.

Det er blevet til 32 A-landsholdsspillere gennem  tiderne – og mange var i de gyldne 60’ere – hvor flere også endte i den skotske liga. Bl.a. Jens Petersen (Aberdeen) og senere Rapid Wien og belgiske Mechelen og til slut Varde, og han blev senere stadioninspektør i Esbjerg (1988),  Carl Bertelsen  (Morton, Dundee FC, Kilmarnock, OB) og John Madsen (Morton og Hibernians). John Madsen stod af bussen på vej hjem fra en kamp i Hvidovre, og dagen efter kunne holdkammeraterne læse i avisen, at han havde skrevet kontrakt med Morton – han var simpelthen fløjet til Skotland om aftenen. De senere år er det spillere som Ole Kjær, Jens Jørn Bertelsen og John Lauritzen, vi kan huske fra de gode 80ére.

Vor målmand i RB 1906 fra 1986-95, Henrik Eg Nielsen (223 kampe), spillede for EfB, men var kun tredievalg efter Ole Kjær (klubrekord med 474 kampe) og Svend Erik Larsen (senere Kastrup da han kom på politiskole), inden han kom til Roskilde.

Statistikken taler ikke for hverken RB 1906 (heller ikke mod EfB 2) eller FCR, men ser ud som som følger:

Antal kampe Vundet Uafgjort Tabt Målscore
RB1906 - Esbjerg 12 2 1 9 9-24