Roskilde vs. BK Frem

Af Bjørn Jensen

BK FREM - eller blot ”FREM” - er en af Danmarks mest hæderkronede klubber og har en lang og farverig historie siden den blev stiftet 17. juli 1886 som ”Fremskritdklubbens Cricketklub” med liberale venstrefolk bag. Meget kort efter (1887) blev det dog til ”Boldklubben FREM” som vi kender den i dag, og det blev samtidig arbejderklubben i København.

Man startede på Blegdamsfælleden (sammen med KB og AB) men flyttede i 1905 til Enghavevej og senere i 1942 til Valby Idrætspark, mens kampbanen i de gyldne tider var Københavns Idrætspark, hvor dobbeltkampe søndag eftermiddag kunne trække mange tilskuere til med klubberne ØB, AB, B 93, B 1903, FREM og KB. De var frem til 1954 var altdominerende i Dansk Fodbold, inden Køge dette år blev den første mester fra provinsen (og AGF fra Jylland året efter).

FREM forstrede mange gode spillere – også til landsholdet – og det blev til seks DM-titler i årene 1923-1944. Inden da blev FREM i 1902 den første klub i København, der besejrede de hidtil uovervindelige naboer fra KB. De store klubber var alt dominerende inden for KBU og holdt på mange måder sammen selv om de var konkurrenter. FREM ydede f.eks. AB et lån så de kunne etabledere deres egne faciliteter dengang de flyttede til Nørre Allé.  FCK til Brøndby i dag ? – næppe.

Sophus ”Krølben” Nielsen (ni mål i landskamp mod Frankrig), Pauli Jørgensen og John Hansen (lange John), der efter det vellykkede OL i London i 1948, med sit eminente hovedspil sikrede sig en kontrakt med italinekse Juventus for det efterhånden velkendte beløb på kr. 111.111,11. Senere blev det til Lazio inden han i 1955 kom hjem til Danmark – til to års karantæne – og måtte i 1957 kæmpe en hård kamp med DBU for i det hele taget at få sin amatørstatus tilbage – sådan var det dengang!

Efter krigen gik det op og ned for FREM og i 1993 måtte man efter den første konkurs ned i Danmarksserien. Klubben kom tilbage (RB vandt forår 1995 (17/4 , 3-0) og rykkede op i 2.division i 1996 for senere i 2010 atter at gå konkurs – denne gang var konsekvensen nedrykning til Københavnsserien, men kampånden fejlede ikke noget og her to år efter er man atter i Danmarksturneringen.

De første 12 kampe klubberne imellem var i RB’s dårlige i Danmaksserien, hvor FREM 2 var modstanderen senere kom 12 kampe mod FREM 1 og senest fem kampe mellem FCR og FREM.

Den – set med Roskildeøjne – mest afgørende kamp de to klubber imellem fandt sted den 23. oktober 1988 hvor ca. 6.000 tilskuere i Valby Idrætspark så FREM vinde 1-0 i trediesidste spillerunde og sikre sig oprykning til landets bedste række kun tre point foran RB 1906.

Statistikken er som følger:

Antal kampe Vundet Uafgjort Tabt Målscore
RB1906 - FREM 2 12 5 3 4 27-19
RB1906 - FREM 12 3 5 4 15-16
FC Roskilde - FREM 9 6 2 1 21-8
I ALT 33 14 10 9 63-43

Meget lige i RB-tiden – otte af hver – mens vi er klart bedst i FCR-tiden – lad dette gerne fortsætte på lørdag i kampen mellem rækkens nummer 1 og 2. Kampen spilles i Valby Idrætspark kl.14.00, og vi håber at se mange FCR-supportere på lægterne.

Den forrige sejr over FREM i 2. division var kampen i Roskilde den 28. maj 2014 hvor vi på mål af Morten Walldo og Emil Nielsen vandt 2-0. Den første kamp i Valby Idrætspark den 12. oktober 2013 vandt vi 4-0 på fire mål af Emil Nielsen, og det var samtidig den 4. af de nu den lange række af sejre der kom og vi veg ikke væk fra førstepladsen og vi var atter i den næstbedste række.

Sæsonens første opgør blev spillet en 18.august i Roskilde og her vandt FCR med 3-0. Valdemar Schousboe, Sebastian Elvang og Magnus Krogh Hansen stod for de tre FCR-mål – det sidste dybt inde i overtiden.