Optakt til FREM – FC Roskilde

Når FC Roskilde løber ind på banen til dagens kamp i Valby Idrætspark mod Boldklubben FREM, er der lagt op til en spændende topkamp mellem rækkens nr. tre og fire.

Begge hold vil rigtig gerne trække sig sejrrigt ud af opgøret, da vinderen kan holde fast i toppen, sammen med Hvidovre og FC Helsingør, hvorimod en eventuel taber kan rasle ned i midten. Det er nemlig for øjeblikket en meget tæt række – der er kun fem points forskel mellem nummer 2 og 13, lige over nedrykningsstregen (se stillingen).

FREM fik senest 1-1 i overtiden ude mod Birkerød – de fleste har nok allerede hørt/set målmandens flotte saksesparksmål, der er vist verden over. Men bag denne altoverskyggende flotte præstation gemmer der sig jo det faktum, at FREM var bagud 1-0, da der var spillet over 91 minutter af kampen i Birkerød. Så selvom FREM aktuelt er ubesejret, viser det i hvert fald, at de er til at tale med, hvis der bliver kæmpet med næb og klør og chancerne omsættes til mål.

FC Roskilde slog sikkert NB Bornholm 2-0 hjemme efter en solid indsats – så det er to hold med selvtillid, der tørner sammen i dag.

For FC Roskildes vedkommende bliver det spændende at se, om nyerhvervelsen Rajko Lekic er med i startopstillingen. Rajko er jo normalt en farlig herre foran mål, så det bliver spændende at følge. Michael Stryger, der fik en fiberskabe i den første kamp mod Rishøj, er også tilbage i truppen.

Kom og støt de lyseblå – der bliver brug for alle mand, så vi også på lægterne kan give gamle traditionsrige FREM ”kam til deres hår”.

Følgende 18-mandstrup er udtaget:

Lasse Sørensen

Michael Stryger

Anders Qvist

Ole Budtz

Casper Grønn Larsen

Martin Nielsen

Emil Nielsen

Nicolaj Mikkelsen

Christian Hansen

Rasmus Moser

Nikolaj Steen Hansen

Lasse Hansen

Anders Nielsen

Rajko Lekic

Morten Jørgensen

Azad Corlu

Thomas Høy

Frederik Vang Larsen

Kampen starter kl. 15:00 - Vel mødt!

Roskilde vs BK Frem

”FREM” er en af Danmarks mest hæderkronede klubber og har en lang og farverig historie siden den blev stiftet 17.juli 1886 som ”Fremskritdklubbens Cricketklub” med liberale venstrefolk bag. Meget kort efter (1887) blev det dog til ”Boldklubben FREM” som vi kender den i dag, og det blev samtidig arbejderklubben i København.

Man startede på Blegdamsfælleden (sammen med KB og AB) men flyttede i 1905 til Enghavevej og senere i 1942 til Valby Idrætspark, mens kampbanen i de gyldne tider var Københavns Idrætspark, hvor dobbeltkampe søndag eftermiddag kunne trække mange tilskuere til med klubberne ØB, AB, B 93, B 1903, FREM og KB, der frem til 1954 var altdominerende i Dansk Fodbold, inden Køge dette år blev den første mester fra provinsen (og AGF året efter fra Jylland).

FREM fostrede mange gode spillere – også til landsholdet – og det blev til seks DM-titler i årende 1923-1944. Inden da blev FREM i 1902 den første klub i København, der besejrede de hidtil uovervindelige naboer fra KB.

Sophus ”Krølben” Nielsen (ni mål i landskamp mod Frankrig), Pauli Jørgensen og John Hansen (lange John), der efter det vellykkede OL i London i 1948, med sit eminente hovedspil sikrede sig en kontrakt med italienske Juventus for det efterhånden velkendte beløb på kr. 111.111,11. Senere blev det til Lazio inden han i 1955 kom hjem til Danmark – til to års karantæne – og måtte i 1957 kæmpe en hård kamp med DBU for i det hele taget at få sin amatørstatus tilbage – sådan var det dengang!

Efter krigen gik det op og ned for FREM og i 1993 måtte man efter den første konkurs ned i Danmarksserien. Klubben kom tilbage (RB vandt forår 1995 og rykkede op i 2.division) i 1996 for senere i 2010 atter at gå konkurs – denne gang var konsekvensen nedrykning til Københavnsserien, men kampånden fejlede ikke noget og her to år efter er man atter i Danmarksturneringen.

De første 12 kampe klubberne imellem var i RB’s dårlige periode i Danmarksserien, hvor FREM 2 var modstanderen. Senere kom 12 kampe mod FREM 1 og senest fire kampe mellem FCR og FREM.

Den – set med Roskildeøjne – mest afgørende kamp de to klubber imellem fandt sted den 23.oktober 1988 hvor ca. 6.000 tilskuere i Valby Idrætspark så FREM vinde 1-0 i tredjesidste spillerunde og sikre sig oprykning til landets bedste række kun tre point foran RB 1906

Statistikken er som følger:

kampe V U T Målscore
RB 1906 - FREM 2 12 5 3 4 27-20
RB 1906 - FREM 12 3 5 4 15-15
FCR - FREM 4 2 1 1 8-6
I alt 28 10 9 9 50-41

Mere lige kan det vidst ikke være...

"Tak for historien" til Bjørn Jensen